DETTE WEBSTED ER BLEVET OPRETTET AF KYOWA KIRIN MED HENBLIK PÅ AT GIVE MEDLEMMER AF OFFENTLIGHEDEN INFORMATION OM OPIOIDINDUCERET FORSTOPPELSE (OIC)

DETTE WEBSTED ER BLEVET OPRETTET AF KYOWA KIRIN MED HENBLIK PÅ AT GIVE MEDLEMMER AF OFFENTLIGHEDEN INFORMATION OM OPIOIDINDUCERET FORSTOPPELSE (OIC)

HVAD ER OPIOIDINDUCERET FORSTOPPELSE (OIC)?

OIC er en bestemt type forstoppelse, som kan påvirke mennesker, der tager opioid smertestillende medicin såsom morfin, oxycodon, fentanyl, tramadol, codein, hydromorphon eller metadon.

Udover at behandle smerter kan opioider have følgende virkninger på tyktarmen:

  • Reduktion af tarmmusklens evne til at skubbe indholdet igennem tarmen ved normal hastighed
  • Reduktion af tarmindholdets vådhed

Disse virkninger kan betyde, at indholdet i tarmen ikke passerer igennem tarmene så hurtigt som normalt. Indholdet kan også være tørrere end normalt. Når disse to virkninger kombineres, kan de forårsage OIC. Så snart du begynder at tage opioider, kan du begynde at lide af OIC, hvilket kan vare så længe, du tager opioider.

HVAD ER TEGNENE OG SYMPTOMERNE PÅ OIC?

Selvom OIC forårsages af opioide smertestillende medikamenter, kan symptomerne i høj grad minde om almindelig forstoppelse:

  • Mindre end tre afføringstilfælde på én uge
  • Vanskelig afføring
  • Klumpet eller hård afføring
  • Følelse af ikke at være helt tømt efter toiletbesøg
  • Følelse af blokering i tarmene
  • Periodisk behov for at bruge fingrene til at tømme tarmen

HVAD SKAL JEG GØRE, HVIS JEG TROR, AT JEG HAR OIC?

OIC er den mest almindelige bivirkning forbundet med brug af opioider og kan sommetider føre til andre kliniske tilstande. Af samme årsag er det vigtigt at tale med din læge eller sygeplejerske, hvis du tror, at du har symptomer på OIC.

Måske synes du, at det er pinligt at tale om forstoppelse, men det er vigtigt at lade sundhedspersonalet vide, hvad du oplever, så de kan hjælpe med at finde den behandling, som passer til dig.

KAN LIDELSEN BEHANDLES?

OIC kan behandles – henvend dig til din læge eller sygeplejerske for at få yderligere oplysninger.